Pražské náplavky a lodění

Pražské náplavky a lodění

27. 8. 2022 Vyp Od admin

Nebojte se na náplavky, ty tu byly vždy hlavně pro lodě a lidi.

Vždy, když jsme připlouvali do Prahy, tak jsme počítali s přístavištěm Dr. Edvarda Beneše a poté jsme již chodili všude pěšky nebo jsme jezdili městskou dopravou, či ubrem.

Tento rok jsem si chtěl lodě užít na 100%, takže jsem si řekl, že pokud budeme chtít někde zajet, tak právě pomocí lodě a plavby. Když jsem vplul do Prahy, začal jsem si prohlížet různé možnosti kotvení nebo uvázání pomocí dalekohledu, Googlu nebo prostým připlutím. Máme na lodi i kajak, takže by se také dalo.

Vždy se mi líbily Pražské náplavky. Buď se jen tak projít, nebo si zajít do nějaké restaurace , baru… Různých akcí je tam také bezpočet. Náplavky jsou prostě super.

Citliví návštěvníci na náplavkách potřebují souhlas provozovatele, aby mohli zakotvit své lodě, jak je uvedeno na upozornění všude na náplavkách, provozovatelem je firma TCP – TRADE CENTRE PRAHA a.s. Několik lodníků mi sdělilo, že když si chtěli jen zajít na pití nebo třeba do obchodu, tak je vyhodili nebo je vykázali z náplavky. To mě zaujalo a natolik , že jsem na společnost TCP zavolal s dotazem, jak to tedy doopravdy je.

Po zvednutí telefonu na druhé straně mě milá slečna po vysvětlení mého dotazu, odkázala na technického správce. Dotaz zněl, jak je to s vyvázáním rekreačních lodí na náplavkách, jestli se to povoluje, a co je potřeba udělat pro to, aby vše bylo v pořádku.

Odpověď mě mile překvapila. Pražské náplavky mají možnost krátkodobého stání, jen nahlašte správci, kde vyvažujete a jak dlouho kotvíte. Správce vám také doporučí místa, která určí, kam patří rekreační plavidla

Nikdo by Vás neměl po tomto nahlášení a schválení vyhazovat. Po pátrání jsme zjistili , že většinou si na tato místa dělají nároky samozvaní správci z větších lodí, nebo přilehlých restaurací a podniků, kteří si neuvědomují, že náplavka není v jejich vlastnictví. Takže se nenechte odradit a užijte si příjemné chvíle na lodi v Praze.

Pro delší stání a přes noc můžete využít mariny, nebo velké přístaviště právě na nábřeží Dr. Edvarda Beneše.

Důležité odkazy a kontakty:

Správce:

Dušan Sahula

d.sahula@tcp-as.cz

  • +420 724 505 660

https://prazskenaplavky.cz/

Něco o pražských naplávkách z youtube.