Canal du Midi

Canal du Midi

14. 2. 2024 Vyp Od admin

Canal du Midi

Canal du Midi, dokončený v roce 1681, je jedním z nejstarších stále fungujících kanálů v Evropě a je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Protíná jižní Francii od města Toulouse až po přístav Sète na Středozemním moři a je dlouhý přibližně 240 kilometrů. Jeho výstavba byla původně motivována potřebou zlepšit obchodní dopravu mezi Atlantickým oceánem a Středozemním mořem bez nutnosti obeplutí Pyrenejského poloostrova.

Ideální období pro plavbu: Nejlepší období pro plavbu po Canal du Midi je od dubna do října, kdy je příjemné počasí a kanál ožívá aktivitami. Červenec a srpen mohou být velmi teplé, takže pokud preferujete chladnější podmínky, volte spíše jaro nebo podzim.

https://www.bezmariny.cz/kolem-vody/?zeme2=FR&zeme=FR&lokalita=210&id_kat=&smer=

Pronájem lodi: Pro plavbu po kanálu si můžete pronajmout různé typy lodí, od malých člunů bez potřeby kapitánského průkazu až po luxusní hausbóty. Lodě si můžete pronajmout na několik dní nebo i na celé týdny, což vám umožní prozkoumat kanál i okolní region vlastním tempem. Nebo můžete vzít svoji.

Zajímavá místa: Na své cestě narazíte na mnoho malebných vesnic, historických měst a vinic. Mezi nejvýznamnější patří Carcassonne, s jeho dobře zachovalým středověkým hradbami, a město Narbonne s jeho historickým centrem. Dále stojí za návštěvu mnoho menších obcí, jako jsou Castelnaudary, známé svým cassouletem, nebo Le Somail s jeho půvabnými antikvariáty.

Gastronomie: Region je známý svou vynikající gastronomií a vínem. Na své cestě můžete ochutnat místní speciality, jako jsou cassoulet, confit de canard (kachní confit) a různé sýry. Nezapomeňte také ochutnat místní vína, zejména z oblastí Minervois a Corbières.

Navigace a bezpečnost: I když je plavba po Canal du Midi relativně snadná, je důležité se předem seznámit s pravidly plavby a bezpečnostními pokyny. Kanál má mnoho zdymadel, které je nutné ovládat ručně, což může být pro nováčky výzvou.

Plavba po Canal du Midi nabízí jedinečnou příležitost prozkoumat jižní Francii z vodní perspektivy, prožít dobrodružství a užít si klid a krásu tohoto historického kanálu.

https://www.bezmariny.cz/kolem-vody/?zeme2=FR&zeme=FR&lokalita=210&id_kat=&smer=

Všeobecné informace pro plavbu ve Francii

Plavba po francouzských řekách a kanálech je nádherným způsobem, jak prozkoumat krajinu, kulturu a gastronomii země z jedinečné perspektivy. Ať už se chystáte na plavbu po Canal du Midi, po Loiře, po Seině nebo po jiných vodních cestách, zde je seznam věcí, které byste měli zvážit při plánování vaší dovolené:

1. Průkaz způsobilosti

  • V Francii: Pro řízení některých typů rekreačních lodí ve Francii je potřeba mít průkaz způsobilosti, zvaný také „permis bateau“. Pro lodě s výkonem motoru nad 6 kW (8,14 k) je vyžadován. Nicméně, mnoho pronajímatelů nabízí lodě, které jsou k řízení bez průkazu, neboť jejich výkon je nižší.
  • Turistické lodě: Pro pronájem hausbótů a podobných rekreačních plavidel, kde není vyžadován průkaz, dostanete od pronajímatele krátké zaškolení a dočasnou licenci pro trvání vašeho pobytu.

2. Plánování trasy

  • Rozhodněte se, které řeky, kanály nebo regiony ve Francii chcete navštívit. Každá oblast nabízí unikátní scenérie, historická místa a gastronomické zážitky.

3. Rezervace lodi

  • Předem: Rezervujte si loď předem, zejména pokud plánujete cestovat ve špičkové sezóně (léto).
  • Typ lodi: Vyberte si typ lodi podle počtu osob, komfortu a vašich plavebních schopností.

4. Bezpečnostní a navigační zařízení

  • Ujistěte se, že loď je vybavena všemi potřebnými bezpečnostními a navigačními zařízeními, včetně záchranných vest, první pomoci, map a průvodců po vodních cestách.

5. Zásoby a vybavení

  • Jídlo a voda: I když můžete zakotvit a jíst v místních restauracích, je dobré mít na lodi zásoby jídla a pitné vody.
  • Oblečení: Přibalte si oblečení vhodné k počasí, včetně teplých vrstev a nepromokavého oblečení.
  • Sluneční ochrana: Nezapomeňte na sluneční brýle, klobouk a opalovací krém.

6. Znalost pravidel

  • Seznamte se s místními plavebními pravidly a etiketou, včetně správného používání zdymadel a předjíždění.

7. Pojištění

  • Zkontrolujte, zda máte vhodné cestovní a pojištění odpovědnosti, které pokryje jakékoli škody nebo nehody během plavby.

8. Jazykové dovednosti

  • Základní znalost francouzštiny může být velmi užitečná, zejména v méně turistických oblastech, kde může být angličtina méně rozšířená.