Liptovská Mara a Marina Liptov čeká na vodu

Liptovská Mara a Marina Liptov čeká na vodu

21. 5. 2022 Vyp Od admin

Lidé postavili přehradu Liptovská Mara v letech 1965 – 1975.. Zaplavilo 13 obcí.

Dnes tvoří krásnou plavební scenérii se spoustu zátok na rozloze 27 km² . S 566 m. n.m. , výhledem na Tatry. Poloostrov Ratkovo má status chráněné lokality a archeologická lokalita Havránok se nachází na tomto poloostrově.

Díval jsem se zde na začátku března, kdy voda ještě nedosáhla své přirozené hladiny, protože provoz vodních elektráren vyžaduje pravidelné propouštění vody. Ale místní lidé mi řekli, že přehrada by se měla naplnit do začátku sezóny, tedy do konce dubna.

Stavoval jsem se především na marinu Liptov , která je svým zázemím dokonalým začátkem i koncem vaší cesty po vodách Liptovské Mary. Takže jsem tady 5. května , vody něco přibylo, pár lodí se zde pohupuje, ale stále se čeká na pořadnou dardu z hor nebo z nebe.

Marina Liptov je moderní resort, kde najdete kompletní kotviště s pohodlným přístupem k lodím, kotviště má vybagrovanou vanu, takže i když na Liptově ubyde vody, v přístavu jsou lodě v pohodě.

Součástí areálu je také skluz do vody, doporučuju objednání dopředu, poplatek je 20 Euro. Dále zde najdete kotviště pro dlouhodobé i krátkodobé kotvení, restauraci, fitko, venkovní workout. Ubytovat se můžete také v přilehlých apartmánech a pokojích.

Pokud přijedete s lodí, odbočte na Exit na Bešeňovou, pak jedete dle ukazatelů , nebo dle navigace. Skluz je na konci areálu, kde se dá i pohodleně otočit a najet na sjezd.

Více najdete na videích na youtube.